Αυτά τα πανέμορφα χωριά της Μάνης είναι ευλογημένα με ωραίες αμμουδερές παραλίες και ένα καταπληκτικό ορεινό σκηνικό και παρότι έχουν πλήθος από ταβέρνες και καφέ, παραμένουν αρκετά ήσυχα.

" Αν πρέπει να διαλέξετε ενα μέρος για να κάνετε τις διακοπές σας στην Ελλάδα, η Νότια πελοπόννησος πρέπει να είναι στις πρώτες επιλογές σας. "

πηγή: guardian

Ήμουν στη δυτική ακτή της Μάνης, το μεσαίο δάχτυλο της Πελοποννήσου, στα δύο χωριά, Στούπα και Καρδαμύλη, λιγότερο από πέντε μίλια απόσταση και τα δύο στην υπήνεμη πλευρά τα μαγευτικά βουνά του Ταΰγετου.

Η Στούπα είναι η τελειότητα που αναζητάς με ηρεμία σε έναν κόλπο με νότιο προσανατολισμό, σε μια ασφαλή, αμμώδη παραλία, όπου το μοναδικό ύψωμα είναι η περιοχή του Ταϋγετου. Περπατώντας κατά μήκος της ήσυχης αυτης περιοχής, μια σειρά ταβέρνες παρατάσσονται δίπλα στη θάλασσα και είναι μια χαρά. Ένα νεαρό ζευγάρι, χαλαρώνοντας με τον 14-μηνών γιο τους στην Καλόγρια της Στούπας στην παραλία, ήταν ευχαριστημένοι με την πρώτη επίσκεψή τους. «Είναι τόσο καλό με το μωρό όταν τρώμε έξω», είπαν, «Θα έρθουν ξανά σίγουρα».

" Τα διαμερίσματα ειναι παντοτε καθαρά και περιποιημένα και δίπλα στη θάλασσα. Οι άνθρωποι απλοί και ευγενικοί. "

πηγή: dailymail

Η Καρδαμύλη διατηρεί ακόμη το προ-ομηρικό της όνομα και αναφέρεται από τον Όμηρο και τον Ηρόδοτο. Στους Ρωμαϊκούς χρόνους η πόλη "κατέβηκε" στην παραλία. Ο Φίλιππος Β΄ο Μακεδών την όρισε αυτόνομη, έως ότου ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Αύγουστος την παρεχώρησε στην Σπάρτη και έγινε επίνειό της. Στα χρόνια της τουρκοκρατίας, υπήρξε το μοναδικό μέρος που δεν ήταν κάτω από τον Τουρκικό ζυγό και το κυριότερο κέντρο του Εθνικο-απελευθερωτικού Αγώνα του 1821. Στην Ακρόπολη, 1,5 χλμ. από την θάλασσα, διακρίνονται ακόμα λείψανα αρχαίων οικοδομών και δύο λαξευμένοι τάφοι που κατά την παράδοση ανήκουν στους Διόσκουρους Κάστορα και Πολυδεύκη.

 

 

Πολύ κοντά στο σημερινό οικισμό της Στούπας, στη θέση Καστράκι, βρισκεται η αρχαία ακρόπολη του Μυκηναϊκού Λεύκτρου η οποία ιδρύθηκε από τους Μινύες και ήκμασε στην προϊστορική περίοδο, στον πελοποννησιακό πόλεμο αλλά και στη Φραγκοκρατία. Εκεί υπήρχαν ιερά της θεάς Αθηνάς, του Ασκληπιού,  και του Έρωτα, ενώ λατρευόταν ο θεός Απόλλωνας με σημαντικές γιορτές στην αρχαιότητα. Το Μπενάκειο Μουσείο της Καλαμάτας φιλοξενεί πλήθος ευρυμάτων της εποχής.

Το χωριό του Αγίου Νικολάου υπήρξε ένα από τα βασίλεια του Τυνδάρεως, πατέρα της ωραίας Ελένης της βασίλισσας της Σπάρτης και της Κλυταιμνήστρας βασίλισσας των Μυκηνών. Στο μικρό λιμανάκι, κατά την παράδοση άραξε τα πλοία του ο Πάρις και εδώ έγινε η επιβίβαση της ωραίας Ελένης και των απαγωγέων της κατα την αναχώρηση τους για την Τροία.

Η νότια πελοπόννησος είναι εκπληκτική. H Καρδαμύλη είναι ενα πολυ ωραίο και γραφικο χωριό. Για μπανιο μία πολύ ωραία παραλία είναι στο φαραγγι του Φονεα λιγο πριν απο τη Στουπα. Κοντά στην Καρδαμύλη υπάρχει ένα πάρα πολύ ομορφο χωριό ο Άγιος Γεώργιος. Είναι ένα ήσυχο παραθαλάσσιο μέρος με ταβερνάκια στην παραλία, όπως στα νησιά και τα όμορφα παραλιακά μέρη της ελλάδας.

" Υπάρχει επίσης, η Στούπα Μεσσηνίας που έχει πολύ ωραία παραλία και συστήνεται για οικογένεις και ζευγάρια που θέλουν να περάσουν ήσυχες και αξέχαστες διακοπές. Τα δωμάτια - διαμερίσματα ειναι φθηνά και σε πολύ καλή κατάσταση καθώς είτε ειναι νέες κατασκευές, είτε ανακαινισμένα. "

Αξίζει πάντως κάποιος να επισκευθεί και τις περιοχές που είναι πάνω στο βουνό. Γενικά οι τοποθεσία ειναι πανέμορφη και ο συνδυασμός βουνό - θάλασσα ειναι μαγευτικός.

Η αρχική ονομασία της ήταν Ποταμός, από το ποτάμι που την διέσχιζε, αλλά μετονομάστηκε Στούπα από τα στουπιά που έβαζαν οι ντόπιοι στην θάλασσα για να μαλακώσουν και να τα επεξεργαστούν εύκολα. Οι δυο γραφικές, ρηχές, αμμώδεις και οργανωμένες παραλίες με τα διαυγέστατα νερά, έλκουν επισκέπτες απ όλα τα μέρη του κόσμου.

© 2024 Potamaki.gr

Ενοικιαζόμενα διαμερίσματα 20 μέτρα από τη θάλασσα, στη δυτική Μάνη Πελοποννήσου.
Μοντέρνα δωμάτια, άνετα, ευρύχωρα διαμερίσματα πλήρως εξοπλισμένα με όλες τις ανέσεις.