Η Καρδαμύλη διατηρεί ακόμη το προ-ομηρικό της όνομα και αναφέρεται από τον Όμηρο και τον Ηρόδοτο. Στους Ρωμαϊκούς χρόνους η πόλη "κατέβηκε" στην παραλία. Ο Φίλιππος Β΄ο Μακεδών την όρισε αυτόνομη, έως ότου ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Αύγουστος την παρεχώρησε στην Σπάρτη και έγινε επίνειό της. Στα χρόνια της τουρκοκρατίας, υπήρξε το μοναδικό μέρος που δεν ήταν κάτω από τον Τουρκικό ζυγό και το κυριότερο κέντρο του Εθνικο-απελευθερωτικού Αγώνα του 1821. Στην Ακρόπολη, 1,5 χλμ. από την θάλασσα, διακρίνονται ακόμα λείψανα αρχαίων οικοδομών και δύο λαξευμένοι τάφοι που κατά την παράδοση ανήκουν στους Διόσκουρους Κάστορα και Πολυδεύκη.

 

 

Πολύ κοντά στο σημερινό οικισμό της Στούπας, στη θέση Καστράκι, βρισκεται η αρχαία ακρόπολη του Μυκηναϊκού Λεύκτρου η οποία ιδρύθηκε από τους Μινύες και ήκμασε στην προϊστορική περίοδο, στον πελοποννησιακό πόλεμο αλλά και στη Φραγκοκρατία. Εκεί υπήρχαν ιερά της θεάς Αθηνάς, του Ασκληπιού,  και του Έρωτα, ενώ λατρευόταν ο θεός Απόλλωνας με σημαντικές γιορτές στην αρχαιότητα. Το Μπενάκειο Μουσείο της Καλαμάτας φιλοξενεί πλήθος ευρυμάτων της εποχής.

Το χωριό του Αγίου Νικολάου υπήρξε ένα από τα βασίλεια του Τυνδάρεως, πατέρα της ωραίας Ελένης της βασίλισσας της Σπάρτης και της Κλυταιμνήστρας βασίλισσας των Μυκηνών. Στο μικρό λιμανάκι, κατά την παράδοση άραξε τα πλοία του ο Πάρις και εδώ έγινε η επιβίβαση της ωραίας Ελένης και των απαγωγέων της κατα την αναχώρηση τους για την Τροία.

© 2024 Potamaki.gr

Ενοικιαζόμενα διαμερίσματα 20 μέτρα από τη θάλασσα, στη δυτική Μάνη Πελοποννήσου.
Μοντέρνα δωμάτια, άνετα, ευρύχωρα διαμερίσματα πλήρως εξοπλισμένα με όλες τις ανέσεις.