Η ποικιλία του τοπίου μοναδική. Κοσμήματα,αληθινά δώρα της φύσης, τα ποταμάκια, οι γλυφάδες, οι απίθανες σπηλιές, τα λιμανάκια, τα νησάκια και ο λόφος του Κάστρου. Οι εξορμήσεις στην ευρύτερη περιοχή προσφέρουν δυνατές συγκινήσεις. Εστιατόρια, ταβέρνες και καφέ μπαρ στην παραλία καλύπτουν γαστρονομικά όλα τα γούστα. Ιδιαιτέρως το πανέμορφο ακρογιάλι της Καλογριάς έχει γίνει γνωστό στα πέρατα του κόσμου διότι το 1917 έζησαν εκεί ο Καζαντζάκης και ο Ζορμπάς.

Εκεί γνωρίστηκαν καλά, έδεσε η φιλία τους και ο διάσημος συγγραφέας εμπνεύστηκε το μοναδικό αριστούργημα Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά. Φιλοξενούμενοι του Καζαντζάκη βρέθηκαν στο μοναδικό παρθένο ακρογιάλι, εκτός από την γυναίκα του την Γαλάτεια Καζαντζάκη, ο Άγγελος Σικελιανός με την γυναίκα του Εύα, η Μαρίκα Κοτοπούλη και η Κυβέλη.

Σε μικρή απόσταση βρίσκεται το χωριουδάκι Λεύκτρον από το οποίο κατέβηκαν οι πρώτες οικογένειες και έκτισαν σιγά-σιγά την Στούπα.

 

" Η πόλη του Λεύκτρου είναι πανάρχαια. Είχε καταστραφεί πολλές φορές και η αρχαία ακρόπολή της είχε καταληφθεί από Φράγκους και από Ενετούς. "

 

Το Ορυχείο Πραστοβάς
Στο Νέο Προάστιο αξίζει να επισκεφθείτε το εγκαταλελειμμένο σήμερα ανθρακωρυχείο της Πραστοβάς, όπου δούλεψαν ο Νίκος Καζαντζάκης με τον Αλέξη Ζορμπά.

Το Κάστρο του Λεύκτρου
Ανατολικά της Στούπας, μπορείτε να επισκεφθείτε το χωριό Λεύκτρο, όπου δεσπόζει το επιβλητικό κάστρο. Ο περιηγητής Παυσανίας αναφέρει ότι εκεί υπήρχε ο ναός της Αθηνάς με το άγαλμά της. Το κάστρο ανοικοδομήθηκε κατα την περίοδο της Φραγκοκρατίας και του αποδόθηκε το όνομα Μποφώρ, που σημαίνει «ωραίο κάστρο».

Χωριά που αξίζει να επισκευθείτε
Χαρακτηριστικό παραθαλάσσιο χωριό της μεσσηνιακής Μάνης είναι η Καρδαμύλη, στην οποία σώζονται τα λείψανα της ομηρικής Ακρόπολης καθώς και το οχυρό συγκρότημα των Μουρτζίνων και οι τάφοι των Διόσκουρων. Στην Καρδαμύλη μπορείτε να επισκεφθείτε το φαράγγι του ποταμού Βυρού με την άγρια ομορφιά του, το νησάκι Μερόπη, το χωριό Προάστειο, την περιοχή του Φονέα, τον Κάμπο, το Κάστρο της Ζαρνάτας και το χωριό Σταυροπήγιο με πέτρινα παραδοσιακά σπίτια.

Μεσσηνία, Κορώνη
Με πλούσια κίνηση στην προκυμαία, χαμηλά σπίτια βαμμένα με τρία χρώματα, συνήθως λευκό, κίτρινο και μπλε, η Κορώνη είναι γραφική παραλιακή πόλη χτισμένη αμφιθεατρικά σε χαμηλό λόφο. Αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε το Φρούριο και το γυναικείο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη καθώς και το νησάκι Βενέτικο, με όμορφες ακρογιαλιές απέναντι από το ακρωτήρι Ακρίτα.

Ο Ταϋγετος
Η άγρια φυσική ομορφιά του Ταΰγετου συναρπάζει κάθε επισκέπτη. Οι απόκρημνες πλαγιές, τα φαράγγια και τα σπήλαια δημιουργούν ένα πανέμορφο συνδυασμό στο ορεινό τοπίο. Μπορείτε να κάνετε πεζοπορία, ορειβασία αλλα και ποδηλασία, ακολουθώντας τις μοναδικές ορεινές διαδρομές της περιοχής.

Παραδοσιακά τρόφιμα
Στη Μεσσηνία αξίζει να αγοράσετε λάδι, ελιές, κρασί, παστέλια, σταφίδες, σύκα, ούζο, ρακί, μαστίχα, λουκάνικα με πορτοκάλι, λαλάγκια. Πολύ γνωστά είναι απίσης και τα μεταξωτά από τη μονή Καλογραιών.

 

" Η Μεσσηνία έχει πολλές τοπικές νοστιμιές, ξεχωρίζει όμως η γίδα βραστή και το παστό, το ψητό γουρουνόπουλο και ο τηγανητός μπακαλάος με σκορδαλιά "

© 2024 Potamaki.gr

Ενοικιαζόμενα διαμερίσματα 20 μέτρα από τη θάλασσα, στη δυτική Μάνη Πελοποννήσου.
Μοντέρνα δωμάτια, άνετα, ευρύχωρα διαμερίσματα πλήρως εξοπλισμένα με όλες τις ανέσεις.